WIE ZIJN WIJ?

1. Vrijwel elke maand organiseert Erfgoedvereniging Engelbrecht van Nassau een lezing, (video)presentatie of excursie die betrekking heeft op het heem, deĀ woonomgeving. Meestal gaat zo'n activiteit over stedenbouwkundige ontwikkeling, historie, kerk en geloof, genealogie, archeologie en industriĆ«le archeologie, al dan niet verdwenen monumenten, architectuur, restauratie, geschiedenissen uit de regio, bezoek aan historische steden, locale gebruiken en verdwenen industrie. Voor elke activiteit worden de leden per e-mail of schriftelijk uitgenodigd.

2. Vier maal per jaar ontvangen de leden het tijdschrift 'Engelbrecht van Nassau', een uitgave van de erfgoedvereniging. Hierin vindt men een schat aan artikelen over het heem. Deze gaan voornamelijk over studies die gewijd zijn aan historie en het leven van bewoners van de stad Breda en/of de Baronie van Breda.

3. De erfgoedvereniging kent studiegroepen waaraan elk lid kan deelnemen.

4. Erfgoedvereniging Engelbrecht van Nassau kan de gemeente Breda, al dan niet gevraagd, adviseren over Bredase monumenten.

5. De naam ontleent de vereniging aan Engelbrecht I, graaf van Nassau, geboren omstreeks 1370. Hij huwde op 1 augustus 1403 Johanna van Polanen, vrouwe van Breda, geboren op 10 januari 1392. Het echtpaar hield op 24 augustus 1404 zijn 'Blijde Incomste' binnen Breda waar het werd gehuldigd als heer en vrouwe van Breda. Engelbrecht was daarmee de eerste Nassau die Heer van Breda werd. Aan dit feit herinnert het monument aan de ingang van het Valkenberg bij de Willemsbrug. Via deze link ontvangt u meer informatie over de naamgeving.