De werkgroep bestaat thans uit de volgende leden: Albert Lambers (vz), Wim van Dongen, Marie Thérèse Geerts, Ben Jansen, Cees Kleij, Kees van Oosterhout en Frans Withagen.
Deze werkgroep komt regelmatig bijeen en bespreekt de monumenten waarmee de gemeente zich bezighoudt. De werkgroep kan daarover in contact treden met de gemeente (wethouder en/of afdeling erfgoed)
Verder houdt de werkgroep contact met andere verenigingen die op dit gebied bezig zijn.
Bij de leden van de erfgoedvereniging is natuurlijk veel kennis aanwezig van de monumenten in Breda. De werkgroep stelt het zeer op prijs als andere leden van de erfgoedvereniging meedenken en eventueel melding maken van zaken die op dit gebied spelen. Het e-mail adres van de voorzitter is: a.lambers@kpnplanet.nl
Op deze plaats zal de werkgroep regelmatig verslag doen van de activiteiten.
Zalmschouw
In de haven werd tussen een aantal andere schepen (stuk voor stuk monumenten dus erfgoed). Met name het bootje rechts is bijzonder. Het gaat hier om een zgn. zalmschouw met als code DRI 19 (Drimmelen 19). Deze zalmschouw werd gebouwd op de werf van Hendrik van den Hoff rond 1900.
Deze schouw diende als vissersbootje in de wateren rond Woudrichem en werd als zodanig gebruikt tot medio 1950.
Later werd de boot verkocht aan ene Bos uit Dordrecht die het scheepje weer opknapte en het voorzag van een buitenboordmotor. Maar je kon er ook nog mee zeilen.
In 2000 kwam het bootje weer in Bredase handen (Teun Kools)..
De DRI 19 is dus ouder dan 50 jaar en is met recht ene varens cultureel erfgoed (geregistreerd in het Nederlandse register Varende monumenten onder nr. 1331).
Zo ligt er nog een aantal schepen in de haven van Breda. De moeite waard om eens de tijd te nemen om dat varend erfgoed te bekijken. Een aantal ervan wordt permanent bewoond. In elke geval chapeau voor die bewoners/eigenaren die deze boten met zeer veel inzet en liefde behouden voor het nageslacht en er tijdens het varen ook nog plezier aan beleven.
VILLA TRIANON, Baronielaan 173
Geschiedenis
Verborgen in het groen staat misschien wel een van de mooiste woningen van Breda: Villa Trianon, nu nog in gebruik als kantorenpand. Trianon heette voorheen "Mon Repos". Opdrachtgever tot de bouw was J. Verschuren en de architect A. van Spaandonk. Datering gebouw: 1906/1907. Het is opgetrokken in Franse- en neorenaissance stijl. In 1919 kwam de villa in eigendom van de brouwersfamilie (Drie Hoefijzers) Charles Smits. In 1923 volgde o.l.v. architect F.P. Bilzen een uitbreiding en heet vanaf dat moment Villa Trianon. In de periode 1949 tot 1977 kwam het gebouw in gebruik voor gerepatrieerden uit Indonesië. In 1977 volgde een grondige renovatie en werd een (niet beschermde) vleugel aangebouwd. Het gebouw, een rijksmonument, is rijk voorzien van glas-in-lood ramen van de Haarlemse ateliers Bogtlan, die ook de prachtige ramen maakte voor het hoofdkantoor van de Drie Hoefijzers.
De plannen
Thans zijn er nieuwe ontwikkelingen rond Trianon. Somnius Real Estate en Maas-Jacobs gaan de villa en omgeving herontwikkelen. Op de site van Maas-Jacobs staat al een impressie.
https://www.maasjacobs.nl/projecten/park-trianon. De bestaande rijksmonumentale villa wordt gerestaureerd en opgesplitst in maximaal 2 woningen.
Hierbij wordt een latere uitbreiding van de villa (het koetshuis dat in 1978/1979 aan de villa is gebouwd) gesloopt.
Achter de villa op het noordwestelijke deel van het perceel wordt een appartementengebouw met 12 appartementen gerealiseerd.
Door de sloop van het voormalig koetshuis komt ruimte vrij om een inrit te creëren naar dit appartementengebouw.
Het gebouw bestaat uit 3 bouwlagen waarbij de bovenste appartementen een opbouw krijgen die toegang geeft tot een dakterras. Deze opbouw reikt tot maximaal 14 meter hoog.
Onder het appartementengebouw komt een parkeergarage.
Aan de Okeghemlaan op het zuidelijke deel van de locatie worden 3 grondgebonden woningen gebouwd.
Voor de nieuwbouw moeten nogal wat oude bomen gekapt worden. De bedoeling is wel dat rond de appartementen een openbaar landschapspark wordt ingericht.
![]() |
![]() |
Bij de Klokkenberg is, na enige discussie over wel of niet autoverkeer, een brug over de Mark geplaatst. Het paaltje maakt nu een eind aan deze discussie. |
![]() |
![]() |
Tijdens een schouw op 1 april 2019 met onze werkgroep Monumenten hebben we de Nieuwe Haagdijk onder de loep genomen. De straat is op een goede manier heringericht. Kortgeleden is de Haagbrug gerenoveerd en zijn de bijzondere vier beeldhouwwerken weer teruggeplaatst. |
![]() |
![]() |
Na drie jaar sluit de Grand Theatre Boekhandel aan het Van Coothplein. Eigenaar van het pand, Aad Ouborg biedt nu het pand te huur of te koop aan. Hij geeft aan dat er al drie gegadigden zijn. Journalist Paul Verlinden suggereert dat de Kunsthal, waarvoor de gemeente al 1 miljoen euro heeft klaarliggen, hier maar moet komen. |
![]() |
![]() |
![]() |
Door dit werkbezoek zijn onze bestaande zorgen over deze straat alleen maar toegenomen. Ons uitgangspunt was het verhaal over het plan Van Gendt en speciaal de Nieuwe Ginnekenstraat. Wij lezen daar onder andere: Ligging Leegstand Winkelpuien en reclame |
![]() |
![]() |
8 september 2018, Monumentendag. Presentatie concept Erfgoedkaart Breda door wethouder mw. Marianne de Bie | Werkgroep Monumenten besteedt ook aandacht aan immaterieel erfgoed. Zondag 4 november 2018: Laatste les van de 'Kurzus Bredaos' |
![]() |
![]() |
Wanneer je door Breda loopt, zeker als lid van de Werkgroep Monumenten, is er altijd wel iets dat de aandacht trekt. Soms negatief, zoals de gevelsteen van het Huis Wijngaerde, Catharinastraat 9, waar de verf van af bladdert. Soms positief, zoals het pand rechts: Sint Annastraat 5, dat net gerestaureerd is. |