Johan van Gurp en het verhaal achter zijn foto's

Datum: woensdag 26 oktober 2016; Tijd: 19.30 - 22.00 uur
Locatie: Grand Café De Koffiemolen, Pels Rijckenpark 1, Breda

De stad Breda is in al haar facetten op duizenden manieren gefotografeerd. De oudste foto's dateren uit 1860. In die tijd had de stad nog toegangspoorten en de oude omwalling. Deze verdedigings-werken en nog veel meer werden gefotografeerd door de Bredase fotografen vader C.C. en zoon W.J. Kannemans. Zij waren niet alleen pionier, maar ook zeer productief op dat gebied. Tientallen fotografen volgden en legden stadsbeelden, evenementen en portretten vast 'op de gevoelige plaat'.

Veel van de gemaakte foto’s haalden de krant en zo kon iedereen zien hoe een stad als Breda en zijn bewoners woonden, veranderden en het leven vierden; aanvankelijk in zwart/wit, later in kleur. Als gevolg van de industriële revolutie zag Breda de maakindustrie komen en in de tweede helft van de vorige eeuw verdwijnen. Kerken en oude woonwijken werden afgebroken en nieuwe woonwijken werden uit de grond gestampt om de gestaag groeiende bevolking te huisvesten. Veel stadgenoten werden bekend door hun activiteiten op sociaal, economisch, artistiek, muzikaal of politiek gebied. Al deze aspecten zijn op beelden vastgelegd. Een belangrijke episode in dit verband waren de late jaren zestig en de daarop volgende decennia. Breda veranderde toen in rap tempo maar dankzij de fotografie kunnen we de beelden van wat verdween, van het lief en leed van toen en de mensen die eertijds in het nieuws waren, aangevuld met onze eigen beleving en een vleugje nostalgie, virtueel ervaren.

Fotojournalist
De meest productieve fotojournalist in deze periode was de Bredanaar Johan van Gurp. Vanaf 1970 was hij fotojournalist voor BN/DeStem. gurp 37 Jaar lang fotografeerde hij gebouwen, politici, rampen, feesten, kleine en grote gebeurtenissen. In een selectie van ruim 271 000 foto's zijn bijna vier decennia in beeld bewaard. In een tijd waarin veel Bredase woonwijken, winkels, complete straten en zelfs monumenten werden gesloopt, wist deze fotograaf op het juiste moment aanwezig te zijn met zijn camera. ’n Deel van deze geweldige collectie zal door de auteur met toelichting worden gepresenteerd als komende activiteit van Heemkundekring Engelbrecht van Nassau.