Algemene Ledenvergadering 2016

Datum: zaterdag 16 april 2016
Tijd: 10.00 - 11.30 uur
Locatie: Het Rondeel, Kloosterlaan 14, Breda
aansluitend ...

Rondleiding door het Chassé Theater

Gidsen/rondleiders: Cees Kleij en Jan Korebrits
Tijd: 11.30 - 13.00 uur

Het Bredase Chassé Theater, gerealiseerd op terrein van de voormalige Chassékazerne en genoemd naar generaal Baron Chassé (1765-1849), werd gebouwd in de periode 1992-1995 en op 15 november 1995 door koningin Beatrix en Prins Claus feestelijk geopend. Thans is dit theater dus ruim 20 jaar in gebruik. Het ontwerp van architect Herman Hertzberger bleek een succes. Bij het ontwerpen van dit gebouw heeft de architect zich laten inspireren door een sculptuur van Alberto Giacometti uit 1927, getiteld - La femme couchée qui rêve -.

Multifunctioneelchassétheater02
Maar het succes is vooral te danken aan de mogelijkheden van dit gebouw. Zo bevat dit multifunctionele gebouw onder één golvend dak een grote theaterzaal met toneeltoren en 1440 zitplaatsen, een middenzaal met 670 zitplaatsen en toneeltoren, een kleine zaal met 190 zitplaatsen, twee cinemazalen met elk 120 zitplaatsen en een cinemazaal met 20 zitplaatsen, een moderne witte bar, een brasserie en centrale foyer, geschikt voor feesten met maximaal 1500 personen. Het Chassé heeft ook de mogelijkheid voor het organiseren van manifestaties, congressen en feesten en is de locatie voor het presenteren van kunst, foto's en schilderijen. De inrichting is onlangs geactualiseerd door de uitbreiding met flexwerkplekken die iedereen de mogelijkheid biedt voor kantoorhouden. Het bestuur van de Bredase heemkundekring nodigt haar leden uit voor een rondleiding door dit grootste theater van Nederland.

Geschiedenis
Van oudsher is cultuur begonnen in herbergen en café's, aldus Joep Peeters. Daar werd al vroeg gemusiceerd, gezongen en geacteerd door aankomende artiesten. Herberg de Zwaan met daarachter zaal Thalia aan de Markkade was in de eerste helft van de vorige eeuw zo'n bekend Breda's café-theater. Hof van Holland aan de Reigerstraat was een wat luxer etablissement. Een van de eerste Bredase theaters verscheen in 1814 aan de Oude Vest. Hier verscheen een 'dans en comediezaal' die begon als 'Comedie' en later 'Schouwburg' werd. Met de groei van Breda nam ook de behoefte aan ontspanning toe. Eind 19e eeuw was deze schouwburg te klein en verouderd. In 1881 werd aan het Van Coothplein een nieuwe schouwburg gerealiseerd. Deze Stadsschouwburg Concordia werd intensief gebruikt, bood de Bredanaar 115 jaar lang aangenaam verpozen, maar was rond de jaren '80 van de vorige eeuw sterk verouderd. Een locatie voor het nieuw te bouwen Chassé Theater werd gevonden op het Chasséveld tussen Stadskantoor en Kloosterkazerne. Dankzij de gunstige ligging bereikt het Chassé Theater een breed regionaal publiek en bij veel voorstellingen ook een nationaal en soms zelfs internationaal publiek.