Breda in Beeld

Hier worden foto's geplaatst van oude of bijzondere Bredase situaties of families. Heeft u een oude of bijzondere foto m.b.t. Breda en mogen wij die hier plaatsen? Zo ja, dan scannen wij de foto; deze gaat daarna direct retour afzender. Reacties graag naar evnbureau@ziggo.nl

Muurschildering Geisha en Brabant Erfgoedprijs muurschildering
Gaat DAT samen? Jawel, op de hoek van de Ginnekenmarkt en de Duivelsbruglaan bestaat al enige tijd een Japanse Sushi-restaurant (gebouw zelf heeft overigens geen monumentale status). Deze sushi restaurants zijn er wel meer in Breda maar deze zaak is wel heel bijzonder. Vooral de zijgevel van het pand is prachtig beschilderd in het kader van schilders-project Blind Walls Gallery Breda. Op meerdere plaatsen in Breda zie je hun producties op o.m. zijgevels van o.m. flats (Heuvelkwartier). Blind Wall Gallery is een initiatief van het Graphic Matters (Dennis Elbers!) en de gemeente Breda. De bekende Engelse kunstenaar Kahuma maakte deze Geisha-schildering al in september 2015. Zoals ook elders overheersen hier de kleuren rood en wit. Niet vreemd als je de kleuren van het gemeentewapen erbij in de buurt houdt. Je mag deze zeker de voor Breda fraaiste muurschildering niet voorbijlopen zonder er van te genieten. Wellicht zou ook Generaal Chassé (1765-1849), die pal aan de overkant van de schildering begraven ligt, erover zijn waardering hebben uitgesproken. In ieder geval heeft Blind Wall Gallery op 7 oktober 2017 de Brabantse Erfgoedprijs ontvangen, gekozen uit 72 inzendingen met 3 finalisten. Ten slotte: Blind Walls Gallery werkt aan een - naar eigen zeggen - "nieuw stadsgezicht" in Breda. Kunstenaars met een grote K schilderen al sinds 2015 op tijdelijke (afscheidingen) en permanente locaties in Breda. De afbeeldingen zijn hier geďnspireerd op immaterieel erfgoed van Breda.


watertappunt nieuwehuizen
Watertappunt
Via een handbediende kraan konden schippers van bietenschepen (drink)water tappen. Dit industrieel relict uit de vorige eeuw bevindt zich aan de Markkade t.h.v. de voormalige suikerfabriek.
Nieuwe Huizen
Een aardig overzicht van de gevarieerde bebouwing van de Nieuwe Huizen zoals u het vandaag niet meer ziet door de aanwezige bebouwing op de voorgrond.
swert02 swert01
swert03
Begin 20e eeuw hadden de zussen De Swert op hoek Grote Markt-St. Janstraat een winkel in damesfournituren. Gebruik van de Franse taal gaf cachet aan de zaak, vandaar de naam 'E. de Swert et soeur'. Uit hun advertentie in 'Breda en Omstreken in woord en beeld' uit 1911 blijkt dat zij ook andere huisvlijtartikelen verkochten. Het pand is thans onderdeel van Café SamSam.

Boschstraat 168

Boschstraat 168, hoek steeg, had rond 1900 een fraaie semi trapgevel. Hier was gevestigd winkel/woonhuis van P. de Graauw waar men naast brandstoffen ook klompen, snoep, koffiekannen, theepotten, margarine en nog veel meer kon kopen.

Boschstraat 168

 

Boschstraat 168 naast de passantensteeg naar Kloosterlaan in 1934; nu met reclameborden.

Boschstraat 168

In hetzelfde pand, Boschstraat 168, was tussen 1935-1940 de rijwielhandelaar/reparateur Ant.van Eekelaar gevestigd. Het pand zal toen bouwvallig zijn geweest; onder het grote bord gevelreclame (met interessante prijzen!) ziet u nog juist het door de gemeente Breda aangebracht bordje met de tekst 'Onbewoonbaar verklaarde woning'.